
Wiaderka do kompostowania Organko
Opis
Zestaw wiaderek do kompostowania
Jak działa wiaderko do kompostowania?
Metoda opiera się na przemiennym używaniu dwóch wiaderek. Średnio, okres przemiany odpadów w kompoście przy tej metodzie wynosi dwa miesiące. Każdą warstwę odpadów posypujemy garstką otrębów bokashi.
Dzięki temu, odpady fermentują tak, jak na przykład kapusta kiszona i nie wydzielają przykrego zapachu. Efektywne Mikroorganizmy zatrzymują procesy gnilne i przyspieszają kompostowanie.
Wiaderka do kompostowania firmy Organko ze Słowenii:
Wiaderka wykonane są z plastiku z zawartością proszku ceramicznego EM. Są bardzo estetyczne i mają wygodny, niezawodny kranik. Łatwo znajdą swoje miejsce w każdej kuchni (wymiary: 26cm/32cm, wysokość 38 cm). Wiaderka stosowane są przy metodzie szybkiego kompostowania kuchennych odpadów organicznych za pomocą Efektywnych Mikroorganizmów.
Zestaw składa się z:
- 2 wiaderek ze szczelnymi pokrywkami, kranikami i kratkami,
- kubeczka do odlewania płynu,
- miarki do nabierania bokashi,
- uciskacza.
Dodatkowo do zestawu dołączamy kilogramowy worek z otrębami bokashi i pełen opis metody kompostowania.
Wiaderka produkowane są w różnych kolorach (odsyłamy do zdjęcia). Nie wszystkie kolory są zawsze dostępne, w związku z tym prosimy o informację, jeżeli zależy państwu na jakimś konkretnym kolorze. Wiaderka występują w zestawach dwóch wiaderek. Wybierając kolor jeden zestaw = jeden kolor.
nowe kolorowe wiaderka
Sposób użycia wiaderek:
Zaczynamy od wsypania niewielkiej ilości bokashi do wiaderka. Każdą kolejną warstwę odpadów organicznych o grubości około 2,5 cm posypujemy kolejną cienką warstwą bokashi. Sitko oddziela odpady od powstającego płynu, a kranik umożliwia jego odlewanie.
Pojawiające się nadmiary płynu to cenny nawóz, którym można podlewać kwiaty i krzewy, po uprzednim rozcieńczeniu wodą w stosunku 1: 100/1000. Np. 1 łyżeczka płynu na litr wody.
Ważne jest regularne odlewanie płynu (jeżeli powstaje), aby odpady nie leżały w środowisku beztlenowym, bo to prowadzi do powstania przykrych zapachów.
Ostatnią warstwę odpadów obficie posypujemy grubą warstwą bokashi i szczelnie zamykamy. Latem i wtedy kiedy mamy odpady bogate w proteiny (ser, jajka, ryby), wsypujemy więcej bokashi.
Pełne, szczelnie zamknięte, maksymalnie wolne od płynów wiaderko, umieszczamy w ciepłym miejscu, z dala od światła na około 2-3 tygodnie.
Odpowiednio przefermentowane odpady powinny wydzielać słodko-kwaśny zapach kiszonki.
Zawartość wiaderka zakopujemy w ziemi.
W tym celu wykopujemy dołek głębokości 25 cm i średnicy około 70 cm. Wsypujemy tam zawartość wiaderka, lekko mieszamy z ziemią i przykrywamy około 8-centymetrową warstwą ziemi. Po upływie 6-8 tygodni w tym miejscu powstaje piękna, czarna próchnica.
Możemy również zawartość kompostu wysypać do kompostownika lub na pryzmę kompostową w ogrodzie. W tym wypadku po 2 -3 miesiącach, w okresie gdy występują plusowe temperatury, odpady przemienią się w próchnicę w ciągu około 3 miesięcy.
Tym z Państwa, którzy nie mają własnego ogrodu, polecamy zamykanie odpadów szczelnie w podwójnej torbie plastikowej i składowanie w piwnicy przez okres 2-3 miesięcy, aż będą Państwo mieli okazję podarować kompost właścicielowi ogrodu lub działki. Radzimy nie zostawiać kompostu na balkonie. Temperatura spada tam poniżej 0 stopni, a mróz, deszcz, słońce i wiatr powodują duże wahania temperatur i wilgoci, które nie sprzyjają procesom fermentacji i kompost zacznie gnić.
Więcej informacji można znaleźć na blogu: