Czym są EM-y?

Każdego dnia z ziemi wznosi się do powietrza 33 miliony ton pyłu. Na każdym ziarenku pyłu żyją miliony mikroorganizmów. Każdy z nich coś robi, wydziela, pobudza, hamuje. A nie robi tego sam, tylko w komunikacji ze wszystkimi innymi mikroorganizmami tego samego i innych gatunków. Jest to potężny system komunikacji informującej o każdej zmianie warunków wszędzie na planecie. Jego cel to dostosowanie się środowiska i każdej pojedynczej żywej komórki do zaistniałych zmian. W porównaniu z tym, nasz internet to malutka zabawka, pikuś. Mikroorganizmy nadzorują mechanizmy adaptacji – inaczej mówiąc sterują ewolucją. Dlatego EMy, czyli Efektywne Mikroorganizmy, nosząc w sobie odpowiednie informacje, potrafią regenerować glebę i zbiorniki wodne. Pomogą nam uporać się ze zmianami klimatu i złagodzić jego przebieg.

Efektywne Mikroorganizmy - co to jest i do czego służą?

EM, czyli Efektywne Mikroorganizmy jest to nazwa precyzyjnej kompozycji mikroorganizmów opracowanej przez Japońskiego profesora Teruo Higa. W skład preparatu wchodzi około 80 typów drobnoustrojów, w tym bakterie kwasu mlekowego, bakterie azotowe, promieniowce i grzyby, m.in. drożdże. W odpowiednio dobranym towarzystwie i z dostateczną ilością pożywienia – w tym przypadku melasy z trzciny cukrowej – mikroorganizmy o bardzo różnych właściwościach i wymaganiach potrafią żyć ze sobą w jednym roztworze, uzupełniać się i wspierać swoje poszczególne oddziaływania. Jest to fenomen synergii mikroorganicznej. Ten biologiczny roztwór ma szczególne właściwości i wspiera wszystkie procesy życiowe.


Co konkretnie rozumiemy przez procesy życiowe?

  • Początek życia, powstawanie, kiełkowanie, zapładnianie.
  • Utrzymywanie życia, karmienie, czyli przyswajanie substancji pokarmowych przez rośliny i organizmy żywe.
  • Ochrona życia. Gojenie, regeneracja, odnawianie, pokonywanie wszelkiego rodzaju agresorów.
  • Śmierć, czyli rozkład, rozproszenie, transformacja, z jednej formy życiowej do drugiej.

Odpowiedzialne za te wszystkie procesy są reakcje biochemiczne, w których mikroorganizmy grają podstawową rolę. EM-y wydzielają enzymy, witaminy, antyutleniacze, hamują procesy gnilne, przyspieszają rozkład materii organicznej w kierunku humusu, żywej gleby.

SKŁAD EM:


EM to mieszanka różnych mikroorganizmów wynaleziona w Japonii. M.in. są to bakterie kwasu mlekowego, promieniowców, drożdży, grzybów fermentujących i bakterii fotosyntetycznych.

Historia EM

Przez pięć lat Teruo Higa testował różne szczepy mikroorganiczne, wpływające na wygląd i smak roślin oraz tworzenie się próchnicy. Wyniki oceniał jako mizerne – liczba możliwych do przebadania szczepów była tak ogromna, że badaczowi wydawało się, że nauka zamieniła się w ruletkę. Gotów był zrezygnować z dalszych prób, ale wtedy zaobserwował coś interesującego. Pod koniec pracy zawsze wylewał zawartość probówek z różnymi
szczepami bakterii do wiadra, które następnie opróżniał na trawniku przed drzwiami laboratorium. Szkoda mu było wylewać tak drogie preparaty do zlewu. Po pewnym czasie zauważył, że trawa w tym miejscu jest o wiele
bujniejsza niż w innych częściach trawnika. Początkowo myślał, że to jakiś eksperyment jego studentów, ale w końcu zrozumiał, że sprawcami tego zadziwiającego zjawiska były aplikowane w tym miejscu, w sposób zupełnie przypadkowy, mikroorganizmy.

EM KIEDYŚ I DZIŚ

Początkowo (ponad 20 lat temu) EM stosowano w rolnictwie, jako środek do wyzwalania w glebie substancji odżywczych w niej zawartych, w zasadzie jako nawóz.

Zaobserwowano, że dzięki EM gleba się regeneruje. Gleba jest materią żywą. W każdym centymetrze sześciennym gleby mieszkają miliardy i miliardy mikroorganizmów. Gleba traktowana EM-ami wraca do swoich najlepszych właściwości – jest lekka, pulchna jak gąbka, magazynuje wodę.

Zakres stosowania EM poszerzył się o hodowlę zwierząt, gdy stwierdzono, że mniej chorują i żyją w lepszych warunkach, bo EM likwidują przykre zapachy. Dalsze badania spowodowały, że EM znalazł zastosowanie w gospodarce odpadami organicznymi. Następnie okazało się, że można przy pomocy EM uzdatniać wodę, regenerować zbiorniki wodne.

Ta mieszanka bakterii tlenowych i beztlenowych i różnego rodzaju grzybów sprawdziła się jako środek do regeneracji ekosystemów.

Preparatów EM, używa się również w najbliższym otoczeniu człowieka, do ochrony przed alergenami, szkodliwym wpływem chemii oraz do rewitalizacji i odświeżania. EM to rewolucyjne odkrycie. Jest to technologia, bardzo szybko rozwijającą się i stale udoskonalana. W swoich wielu rozwinięciach i praktycznych zastosowaniach przynosi rozwiązania licznych problemów naszego świata.

 

 Produkty na bazie efektywnych Mikroorganizmów:

EKO Dom

EM dla Roślin

Em dla Zdrowia

EM dla Zwierząt

EM dla Wody

 

Film Szeptane informacje



do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl