
Proteina Konopna
Opis
Proteina konopna
Proteina konopna to jeden z produktów wytwarzanych z niesamowitej rośliny jaką jest konopia. Jest to najbardziej wartościowe białko roślinne. Otrzymuje się ją poprzez wytłoczenie oleju z nasion z konopii, wysuszenie pozostałości oraz zmielenie.
Spożywanie proteiny konopnej to doskonały sposób na zwiększenie podaży białka w diecie.
Właściwości proteiny konopnej:
- zawiera dużo błonnika, dlatego wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego
- zawiera 20 niezbędnych aminokwasów wysokiej jakości, a wśród nich znajdziemy aminokwasy esencjonalne, czyli takie, jakich organizm samodzielnie nie wytwarza.
- dodaje energii,
- wspomaga rekonwalescencję organizmu
- wspomaga rozbudowę beztłuszczowej masy ciała
Po proteinę konopną może sięgać każdy, kto poszukuje wartościowego i naturalnego źródła pełnowartościowego białka. Dotyczy to zwłaszcza osób o zwiększonym zapotrzebowaniu:
- dzieci i młodzieży w okresie wzrostu
- ludzi z nietolerancjami pokarmowymi
- osób w podeszłym wieku
- osób po zabiegach operacyjnych czy urazach
- osób uprawiających sport
- wegetarian i wegan
- dotkniętych spadkiem odporności i często zapadających na infekcje
- kobiety w ciąży i karmiące piersią
Proteina konopna dodaje energii, wspomaga rekonwalescencję organizmu, wspomaga rozbudowę beztłuszczowej masy ciała, może wspomagać odchudzanie.
Jak używać proteiny konopnej:
Jej smak jest delikatny i lekko orzechowy. Idealnie pasuje jako dodatek do obiadu, kanapki, owsianki czy smoothie.
Proteinę konopną również można stosować jako dodatek do koktajli, sałatek, omletów, owsianek, wypieków czy sosów.
Przykładowe przepisy:
https://trawkaodslomy.pl/salatka-z-proteina-konopna/
https://www.facebook.com/100543568106314/photos/a.102798357880835/202767531217250/
Proteina konopna pozbawiona jest związków psychoaktywnych, w tym THC.
Przechowywać w chłodnym miejscu. Najlepiej spożyć przed upływem 3 miesięcy od daty zakupu.