EM Bokashi Starter Kompostowy pojemnik 2kg
Opis
EM Bokashi 2 kg- starter kompostowy
Otręby EM Bokashi stosowane jako starter kompostowy są doskonałym aktywatorem procesów fermentacyjnych. Przyspieszają proces przerabiania odpadów domowych w pełnowartościowy kompost. Przygotowując kompost z odpadków domowych należy warstwowo "przysypywać" odpady otrębami EM Bokashi.
EM Bokashi to również wysokiej jakości organiczny polepszacz glebowy, aktywizujący procesy biologiczne w glebie. Zalecany jest do bezpośredniego stosowania pod rośliny ogrodowe i doniczkowe.
EM Bokashi stosowane jest w wielu różnych sytuacjach, jako spulchniacza i użyźniacz gleby, do niwelowania brzydkich zapachów, np. w kuwecie dla kota. Można bezpiecznie eksperymentować.
Zastosowanie bokashi starter:
- Kompost
EM Bokashi Starter Kompostowy służy do przyspieszania procesów fermentacyjnych przy tworzeniu kompostu, bez konieczności mieszania pryzmy kompostowej. Materiał przeznaczony do kompostowania należy rozdrobnić i przed dołożeniem na pryzmę wymieszać z EM Bokashi Starter Kompostowy w ilości 1kg preparatu na około 100kg masy organicznej.
Tak przygotowaną mieszankę zwilżamy 10% roztworem EM Ogród lub EM Naturalnie Aktywny. Pryzmę należy ubić (zmniejszamy dostęp tlenu), lub przykryć folią. Beztlenowy i niskotemperaturowy przebieg procesu fermentacji zapewnia ograniczenie strat węgla i azotu, w porównaniu z tradycyjnymi metodami produkcji kompostu.
- Uprawa roślin
EM Bokashi Starter Kompostowy spełnia doskonale swoja funkcję jako aktywator procesów biologicznych w glebie. Idealnie komponuje się w łącznym stosowaniu EM Ogród lub EM Naturalnie Aktywny. 1 kg EM Bokashi Starter Kompostowy należy rozsypać na powierzchnię 100m2 i wymieszać z glebą.
- Podłoże organiczne
EM Bokashi Starter Kompostowy należy wymieszać z wilgotną ziemią ogrodniczą w ilości 1kg na 100 kg podłoża. Mieszankę należy zostawić na około 2 tygodnie w otwartym worku lub na pryzmie. W ten sposób otrzymujemy doskonałą ziemię do kwiatów, rozsady warzywnej itp.
- Kompost z odpadów kuchennych
Posypać każdą warstwę odpadów kuchennych garścią bokashi.
Okres przydatności bokashi starter:
Otręby bokashi trzeba zużyć w ciągu 6 miesięcy od daty produkcji.
Otwartą torebkę trzymamy w pomieszczeniu o równej temperaturze i zamykamy po każdym użyciu . Należy przynajmniej co 2/3 dni poruszać otręby, aby nie dopuścić do zarastania biała pleśnią zwłaszcza w wilgotnych pomieszczeniach. Ta biała pleśń nie jest szkodliwa, ale jednak wolimy żeby jej nie było.
Pojemnik do trzymania bokashi starter to jednorazowy zakup, który pozwoli Ci wygodnie i bezpiecznie trzymać bokashi koło wiaderka do kompostowania.
Składniki bokashi starter:
Efektywne Mikroorganizmy, otręby pszenne, melasa trzcinowa, woda.
Jak używa się otręby bokashi w wiaderku kompostowym:
https://www.youtube.com/watch?v=woycH1AVQJs
Ewa
Świetny produkt, wszystko dzieje się zgodnie z opisem. Podlewana grupa próbna roślin urosła 2 razy większa niż hodowana w standartowy sposób. A do tego to jest taka pozytywna metoda współpracy ze środowiskiem. Zachęcam wszystkich.