Producenci

Melasa z trzciny cukrowej 1 litr

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 40,00 zł

Cena regularna:

40.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Melasa z trzciny cukrowej to ciemnobrązowy, gęsty syrop, o odczynie słabo alkalicznym. Powstaje jako produkt uboczny podczas produkcji cukru z trzciny cukrowej. Jest produktem o zawartości około 40% sacharozy, bogatym źródłem żelaza i składników mineralnych.

Melasa to jeden z dwóch składników potrzebnych do samodzielnego namnożenia Efektywnych Mikroorganizmów. EM-1 (drugi składnik) do znalezienia na oddzielnej aukcji lub w zestawie. 

Zawartość podstawowych składników melasy trzcinowej:

  • woda – 20%
  • sucha substancja – 80%, w tym:
    • sacharoza – 38,4%
    • inne związki – 41,6%, w tym:
      • cukry redukujące – 20%
      • rafinoza – 1,6%
      • popiół węglanowy – 7,5%
      • kwasy bezazotowe – 3,0%
      • aminokwasy – 1,0%
      • związki azotowe (ogółem) – 0,5%.

Skład melasy oraz jej konsystencja zależą od:

  • jakości i składu chemicznego surowca, z którego jest otrzymywana,
  • procesu technologicznego – sposobu przerobu,
  • warunków przechowywania.

Zawartość składników mineralnych w melasie:

  • tlenek potasu – 4,69% – 5,5%
  • tlenek sodu – 0,75% – 0,8%
  • tlenek wapnia – 0,22% – 0,25%
  • tlenek magnezu – 0,03% – 0,04%
  • tlenek żelaza(III) – 0,03%
  • dwutlenek węgla – 2,33% – 2,6%
  • tlenek fosforu(V) – 0,05% – 0,06%.

 

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl